Dag 8 van Lezama naar Bilbao
Door: Arno
Blijf op de hoogte en volg Hans
23 September 2012 | Spanje, Bilbao
Gisteravond hebben Hans en Jo een heerlijk Pelgrimsmenu gehad, een bord met rijst, pasta en kip. Daarna natuurlijk een afzakkertje waarna ze moe maar voldaan hun bedje weer hebben opgezocht.
Hans en Jo zijn vanmorgen om 6.30 uur opgestaan en gebruiken bij een kroegje onderweg om 7.00 uur een ontbijtje.
Kosten € 5,00 voor beide pelgrims. Het ontbijt bestaat uit koffie, koek en stokbrood.
Het is vandaag de hele dag bewolkt en er staat een redelijk windje. De temperatuur is toch nog 30 tot 32 graden. Het voelde zelfs af en toe een beetje benauwd.
Het is een mooie route vandaag en de afstand die ze hebben te gaan is “maar “ 14 km. In totaal hebben ze toch 700 m aan hoogte overbrugt. Het laatste stuk richting Bilbao is nog een flinke klim.
Rond 10.00 uur arriveren de mannen in de oude stad Bilbao, ze horen de klokken luiden en besluiten om de H.Mis bij te wonen in de Basílica de Begoña. Later horen ze dat er in de St. Jacobuskerk om 12.00 uur een pelgrims mis wordt opgedragen. Helaas hebben ze al een H.Mis bijgewoond en twee missen op een dag vinden ze wel wat overdreven.
Om 10.45 uur is de mis afgelopen en gaan ze Bilbao verkennen. Ze genieten van de mooie oude stad, mooie oude straatjes, balkonnetjes met bloemen en verbazen zich erover dat het allemaal zo schoon is. Ze komen bij het Guggenheim museum, een prachtig gebouw, en bij een fontein waar de kinderen in hun hemdjes ronddartelen. Ze zien nog veel meer moois.
Rond 12.00 gebruiken ze de lunch in Bilbao en gaan van de oude naar de nieuwe stad.
De GPS doet goed zijn werk, ook in de stad. Ze willen richting hun refugio lopen en dan is het toch fijn als zo’n apparaatje je de weg wijst.
Ze gaan op zoek naar de refugio die om 15.00 de deuren gaat openen. Het is een fikse klim van 200 meter naar de refugio. Ze hebben wel een schitterend uitzicht over de stad. Er is nog voldoende plek en ze kunnen zelfs kiezen uit een stapelbed of een gewoon bed. Ze nemen een gewoon bedje. In de refugio kunnen ongeveer 60 tot 80 personen overnachten en het is onderverdeeld in zaaltjes. Op de zaal waar Hans en Jo slapen staan 8 gewone bedjes en 8 stapelbedden. Om 16.00 uur zijn zij nog de enige personen op deze zaal. Er zijn grote doucheruimtes; een voor de dames en een voor de heren. Slapen mag gemengd en douchen gescheiden.
Ze blijven vanavond ook eten in deze refugio voor €5,00, want ze weten dat ze anders weer 200 meter moeten dalen en na het eten weer naar boven moeten klimmen. Maar de geluiden uit de keuken zijn goed..voldoende eten en voldoende wijn. Morgenochtend kunnen ze ook in de refugio ontbijten voor € 3,00. Voor de overnachting kunnen ze een vrije gift doen.
De route van vandaag was 14 km. Het blijkt dat ze daarbovenop nog eens 8 km in Bilbao hebben rondgeslenterd met hun rugzak. Het was geen optie om die ergens achter te laten.
Wat betreft het vliegveld van Bilbao; Hans vermoedt dat ze gisteren meer last hebben gehad van de vliegtuigen dan vandaag in Bilbao, de nacht zal het uitwijzen.
Of ze vandaag nog bekende medepelgrims gaan zien is de vraag. Helemaal in het begin van de stad was nl ook nog een jeugdherberg en Hans en Jo weten niet of daar misschien de andere overnachten, Hans en Jo zitten in elk geval aan het einde van de stad en voor morgen meteen op de goede route.
Totaal aan kilometers gelopen: 171,7 KM
23 September 2012 - 19:19
Jos-Anettw:
Hoi daar,
Alles weer goed gegaan, hadden eigelijk niet anders verwacht, super hoor!!
Voor morgen, geniet weer van alle moois en voor straks welterusten en morgen
gezond weer op!!
(wij, kalado, gaan vanavond naar Arno, wordt gezellig) doei:-)
Groetjes nummer 63 :) -
23 September 2012 - 21:44
Annie En Peter:
Hallo luitjes ik zie wel dat jullie veel moois zien , maar dat je er ook hard voor moet werken klimmen en dalen . Maar een echte pelgrim schrikt nergens voor terug een gebedje erbij word je ook niet slechter van ,krijg je misschien weer een boterham meer van de patertjes . Wandel ze en nog veel moois om tegen te komen groetjes annie en peter -
23 September 2012 - 22:11
Anja & Jan De Wit:
Schitterende foto's geven ons ook de mogelijkheid om van de uitzichten en omgeving te genieten, welke jullie belopen.
Zo te lezen hebben jullie voor vandaag weer een goede plek gevonden, welke goed betaalbaar is voor pelgrims. Laat het eten en drinken jullie goed smaken, want na klimmen en dalen, moet jullie er voor zorgen, dat jullie morgen weer de dagtrip aan kunnen. Succes!
Anja & Jan -
23 September 2012 - 22:37
Robert Bertina En Tom:
Hallo heren, leuk om jullie weer op deze manier te volgen. We benijden jullie vandaag vanwege de lekkere temperatuur!! Het is hier maar koud (vinden wij) We wensen jullie nog een mooie en fijne tijd toe.
Succes!!!!
Groetjes, nummer 67 :) -
24 September 2012 - 11:34
Marjan:
He Jo en Hans,
Jullie zo volgend voel ik heimwee naar het lopen en het onderweg zijn.
Geniet er van en succes met jullie tocht verder!
Jo, gisteren je Tom-Tom gebruikt en alles ging goed, bij jullie ook lees ik.
Pace en bene,
Marjan
24 September 2012 - 14:21
Twan En Jeanette:
Hallo,
Alweer een week aan het wandelen, maar zoals we lezen is de tocht nogal zwaar en dat wil wel wat zeggen, dat zegt Hans niet zo gauw haha!! De verslagen zijn ook weer erg mooi in elkaar gezet door Arnooke complimentjes. Hans En Jo, heel veel wandelplezier en we blijven de verslagen met veel plezier volgen.
Groetjes Twan , Linda, Joriis, Kim en Jeanette -
24 September 2012 - 21:15
Math Revenich:
Hallo Jo en Hans.
Jullie hebben al meer k.M. gelopen als Stroncone-Assisi .Jo heeft mijn rugzak gedragen op het laatste stuk van de beklimming van de Monte Sabasio !Weer mooie foto's.Bedankt PACE EN BENE.Gr.Math