Dag 7 van Gernika naar Lezama - Reisverslag uit Lezama, Spanje van Hans Claassen - WaarBenJij.nu Dag 7 van Gernika naar Lezama - Reisverslag uit Lezama, Spanje van Hans Claassen - WaarBenJij.nu

Dag 7 van Gernika naar Lezama

Door: Arno

Blijf op de hoogte en volg Hans

22 September 2012 | Spanje, Lezama

Zaterdag 22 september 2012

Hans en Jo hebben gisteravond in Gernika genoten van een goed Pelgrimsmenu. Vis, Russische salade, koffie en wijn voor de prijs van €10,00. Daarna hebben ze beslist nog een afzakkertje genomen. Zag er gezellig uit op het plein in Gernika.
Het late eten heeft eigenlijk bij hen geen voorkeur. Vaak is het pas mogelijk om vanaf 20.30 uur eten te bestellen. Spanjaarden eten op de middag nog een stevige maaltijd en ´s avonds vaak alleen nog wat kleine hapjes. De pelgrims echter doen het andersom, en hebben ´s avonds trek. Maar 20.30 uur is vrij laat want zij gaan redelijk op tijd weer hun bed in. Door de volle maag is het soms moeilijk de slaap te vatten. Gelukkig doet een muziekje op de oren wonderen en na een uurtje vallen toch de ogen dicht.
Het Spaanse echtpaar heeft de nacht toch nog in Gernika doorgebracht en ook veel andere bekende zijn later op de avond nog binnen gekomen.

Vanmorgen zijn Hans en Jo, na het ontbijt, dat bestond uit stokbrood en jam, om 7.30 uur aangelopen.
De route van vandaag is weer prachtig, alleen hebben ze minder kunnen genieten van vergezichten omdat ze vaak tussen dichte begroeiing hebben gelopen. De temperatuur is wederom rond de 30 graden. De route staat aangegeven als middelzwaar, maar Hans en Jo vonden het vandaag wel meevallen. Wellicht wennen ze aan de bergen en aan het gewicht van hun rugzak. Ze hebben vandaag wel 821 m hoogteverschil overbrugt. Onderweg gebruiken ze weer de nodige vitaminen in de vorm van appels en druiven, die beiden voor het plukken hangen.
Om 11.45 uur komen ze door Larrabetzu en daar gebruiken ze een paar punten eierkoek met een kopje koffie. Die `eierkoek` is gemaakt van een geklopt ei, champignons en aardappelen. Dit alles wordt als een dikke koek gebakken en in punten gesneden.

Na deze rust vervolgen zij hun weg en komen na 22 km gelopen te hebben om 13.30 uur aan in Lezama. Je zal denken waar ken ik die naam van, maar het doorgeven van de juiste plaatsnamen blijkt moeilijk te zijn voor Hans. Dus pas ik het maar weer aan en hoop dat het nu wel klopt. (zie 5e dag)
De Refugio/overnachtingsplaats gaat pas om 15.00 uur open dus gaan de mannen een heerlijk pilsje pakken. Na zoveel inspanning is het moeilijk om de ogen open te houden voor Hans.
Om 15.00 uur gaan de deuren en de luiken open en betreden zij hun onderkomen. Ze zitten nu in een soort van appartement. Alles staat in één ruimte en het is vrij krap. In deze ruimte staan 9 stapelbedjes, de wasmachine en de droger. Er is ook een douche van 70 x 70. Veel ruimte om `de handwas` te doen hebben ze dan ook niet… We kennen het nog van de vorige keer. Kleren uit in de douche ….laten liggen waar het valt….douchen en stampen met je voeten op je kleding en alles is weer okselfris!!

Lezama is een dorp en ligt niet zover van Bilbao waar ook een vliegveld is. Waarschijnlijk is de aanvliegroute van dit vliegveld boven Lezama want er komt nogal eens een vliegtuig over.
De overnachtingsplek begint mooi vol te lopen. De hele club is weer zo´n beetje bijeen. Hans, Jo en nog wel wat anderen horen toch bij de wat ouderen die deze route lopen. Het is verbazend dat er zoveel jongeren deze weg naar Santiago de Compostella bewandelen.
De Australische mevrouw is doorgelopen naar Bilbao. Dit is ongeveer 15 km verder en de volgende etappe voor Hans en Jo.
Morgen willen zij op tijd vertrekken op weg naar Bilbao en daar op hun gemak nog wat van de stad bekijken.
Vanavond gaan ze in Lezama een hapje eten en wat drinken.

Morgen zondag mannen…Rustdag….maar niet voor jullie!

Totaal aan kilometers gelopen: 157,7 KM

• 22 September 2012 - 21:58

Chris En Debbie:

Na zo' n spannende eerste wandelweek mogen de oogjes best even dichtvallen. Respect voor wat jullie de afgelopen week alweer gepresteerd hebben. Rust goed uit en wandel morgen fris weer verder in het Spaanse land.
    Kus van ons

• 22 September 2012 - 22:01

Cas:

Hoi opa,
    Mama leest voor wat jullie allemaal meemaken en ik vertel jullie avonturen weer aan de juf op school. Vandaag heb ik gevoetbald en ik heb zelfs gescoord!
    Opa ik mis je wel, maar ik zal oma we een extra knuffel geven.
    Heel veel kusjes van Cas

• 23 September 2012 - 09:06

Marjan:

Hee Jo en Hans,

Fijn dat het goed loopt, knap ook! Mooi om jullie zo te volgen.
    Wij liepen gisteren de kapellentocht met veel tochtgenoten Jo en je naam is veel gevallen.

Wensen je ( en ook Hans) een hele mooie tocht verder,
    Pace e bene,
    Marjan

• 23 September 2012 - 10:57

Wim En Willie:

Hoi Hans,

Misschien is het een idee om op de kookcursus eens aan te vangen met de eierkoeken die ze daar bakken. Ze zijn wel machtig denk ik. Achter zo'n pilsje is het goed slapen vooral als het zo heet is, ik kan me voorstellen dat alle plekjes met een beetje schaduw van jullie zijn. Rust vandaag lekker uit want morgen vroeg moeten jullie weer aan de bak.
    Groeten van Willie en Wim

• 23 September 2012 - 12:31

Marja:

Hay Jo, dag Hans,
    Tjonge, jonge, ik volg jullie verslag (leuk weergegeven!) op de voet. Wat Mattie voor ons gedaan heeft aan voorbereiding en het doorgeven van ervaring, moet je op de tocht van jullie aan de hand van een boek en veel zelf doen. Petje af!
    Ook van mij "pace e bene", Marja

• 23 September 2012 - 14:52

Jos-anette:

Hoi daar,

Klinkt weer goed, goede maaltijd, pilsje, glaasje wijn.....als je niet zo veel zou
    hoeven lopen zou ik een keer mee gaan!!!
    morgen een mooie dag, geniet van al het moois!
    Welterusten en morgen gezond weer op!

Groetjes
    nummer 63 :-)

• 23 September 2012 - 16:08

Cees En Annet:

Hallo Hans en Jo,
    Het blijft leuk om jullie zo te volgen, dus ook complimenten aan Arno, en jullie heren op naar de volgende 843 km. veel wandelplezier samen en groetjes van Cees en Annet