Dag 33
Blijf op de hoogte en volg Hans
01 Mei 2008 | Frankrijk, Limoges
Van Saint Leonard de Noblat naar Limoges
Bij de Bed en Breakfast in Saint Leonard de Noblat waar Hans en Henk gisteren verbleven, werden meer kamers verhuurd dan zij dachten. Gelijk met hen was er ook een Frans echtpaar dat onderweg is naar Santiago de Compostella.
De regen van die dag heeft hen nog de hele avond op hun hielen gezeten. Zelfs toen ze op pad gingen om ergens een hapje te eten.
Het avondeten van onze twee pelgrims bestond gisteravond uit een overheerlijke pizza. Tijdens het eten ontmoeten ze Cees Berkelmans uit Hapert die daar ook een hapje kwam eten. Het blijkt dat hij ook overnacht op dezelfde plek als Hans en Henk.
Cees heeft 3 maanden vrij genomen en loopt de GR 654. Hij loopt deze route maar het is niet speciaal zijn opzet om Santiago de Compostella te bereiken. Is dat wel zo dan vindt hij dat ook prima.
Samen met Cees hebben ze gezocht naar een onderkomen voor de dag erna in Solignac. Maar alles bleek al volgeboekt.
Het echtpaar waar zij verbleven vertelde hen dat ze gerust naar Limoges kunnen lopen. Naast de kathedraal zit een klooster met zusters en daar is altijd plaats voor Pelgrims. Met dit in hun achterhoofd besluiten ze dus toch naar Limoges te gaan.
Na een goed ontbijt gaan Hans en Henk om 8.30 uur vanuit Saint Leonard de Noblat op weg naar Limoges. Het weer viel hen niet tegen. Het was wel frisjes en af en toe viel er een verwaaide regendruppel, maar niet voldoende om de hoes over de rugzak te doen. Verder scheen zelfs af en toe de zon. Als ze droog weer hebben zijn onze mannen al dik tevreden.
Onderweg hebben Hans en Henk tweemaal gerust. De eerste rustpauze namen zij in hun bushokje dat elke dag (lijkt het wel)standaard in wordt gepland en gebruikte daar wat fruit. Tot hun verbazing zagen ze onderweg een koffiezaakje waar ze dankbaar gebruik van maakten. Bij de koffie hoorde natuurlijk een heerlijk stuk gebak.
Doordat het weer een heel stuk beter was, konden ze ook meer genieten van de omgeving. Het klimmen was minder dan gisteren, het leek in elk geval beter verdeeld en was iets meer glooiender.
Om 13.00 uur en na 25 kilometer kwamen ze aan in Limoges. Vanaf de gemeentegrens tot aan de kathedraal liggen hier en daar St. Jakobsschelpen.(zie foto)
Ze gingen naar de kathedraal en daar ontmoeten ze ook Cees. Bij toeval kwam net de koster (of kerkmeester)bij de kathedraal naar buiten. Hij vroeg hen of zij een tampon wilde. Dat wilde onze mannen wel…. (Een tampon is een stempel en die verzamelen zij op hun kaart)
Ze gingen een stukje mee de kathedraal in, die er mooi uitzag. Echter veel tijd om te kijken kregen ze niet want er begon bijna een dienst.
Buiten gekomen wees de koster naar het klooster, waar zij eventueel zouden kunnen overnachten. Ook hier stond bij toeval een zuster buiten. Zij vertelde hen dat er helaas geen plaats was, alles was vol. Na nog wat gestaan te hebben, kwam de zuster daarna vertellen dat zij boven toch nog een kamertje gevonden had. Alleen op die kamer stonden helaas geen bedden. Wel stonden er een soort van kleine stoffen stoeltjes die je uit kon klappen tot een matrasje. Hiermee waren de pelgrims erg blij.
Normaal gesproken betaal je in het klooster als pelgrim € 14,00 voor Bed en Breakfast. Maar omdat ze geen bed hebben zijn de kosten voor deze nacht…met ontbijt… gratis. Het is zoals men zegt…wat de goede gever schenkt.
Waarmee en met welke gasten het klooster vol zit hebben ze niet kunnen ontdekken, maar zeker niet met pelgrims. Hans vermoedt dat er veel extra gasten zijn i.v.m. Hemelvaartsdag en door de communicantjes op die dag.
Nadat de mannen hun wasje hebben gedaan en zijn gedoucht wordt er een heerlijk bakje koffie gezet in de keuken waar zij ook gebruik van mogen maken. Er is een kastje in de keuken waarop staat dat dit voor pelgrims is. Bij inspectie vinden ze er alles wat zij voor deze dag en voor morgenochtend nodig hebben, op het brood na natuurlijk.
Hans en Henk gaan vanavond nog de stad bekijken en hebben met Cees afgesproken dat ze om 19.00 uur bij de Chinees bij elkaar komen. Ze eten dan gezamenlijk.
Als Hans een stadsmens zou zijn, zou hij zeker wel een rustdag willen in Limoges, maar hij loopt liever buiten dan in de stad. Van Henk weet ik dat niet.
Op de vraag of ze ergens lichamelijke pijntjes hebben wordt ontkennend geantwoord. Dat is goed om te horen. Hans wil morgen kijken of hij een fotozaak kan vinden waar hij de foto’s welke op de volle kaartjes staan, kan laten branden op een CD. Hij hoeft deze dan niet eerst naar huis te sturen.
Vandaag kwam nog een reactie binnen op dag 28 van Wilma de Bruin. Wilma is een paar dagen geleden met de tocht gestopt door heupproblemen. Dit is erg sneu voor haar en we hopen dat het wat beter gaat.
Zij was teleurgesteld over de wijze waarop over haar en Hannelore werd gesproken op de site van Hans. Ik kan Wilma niet bereiken maar hoop dat ze dit berichtje leest.
Het is zeker niet de bedoeling geweest van Hans om een verkeerde indruk te wekken van Hannelore en/of Wilma. Hans geeft alleen maar aan hoe zijn medepelgrims de etappes af hebben gelegd. Hij vindt dat ieder daar zijn/haar eigen keuze in maakt. Als thuisfront vind ik dat pelgrims die aangeven de tocht te voet af te willen leggen en dat waarmaken, ware pelgrims zijn. Wat ik dan ook lichtelijk in het verslag laat blijken. Als Wilma een andere mening is toegedaan vind ik dat jammer.
Hans en Henk morgen gaan jullie over de 1100 KM!!!!!!
Afstand dag 32: 26 km
Totaal gelopen: 1092 km
01 Mei 2008 - 17:54
Annie & Peter:
Hoi Hans en Henk, nu jullie daar in de stad Limoges zijn aangekomen zullen zeker toch wel de moeite doen om die beter te bekijken het schijnt een mooie stad te zijn,er is een amfitheather waar Rome jaloers om zou zijn,dus wel de moeite om dit op de plaat vast te leggen voor het thuisfront! Jullie gaan als een speer zitten om een gemiddelde van 34,7km da's niet mis.En als ik de weergoden mag geloven,zijn de water partijen voorlopig gedaan en zal de zon zijn plaats voorgoed innemen!!
Succes de komende dagen.
01 Mei 2008 - 18:11
Toos:
Hans, liever niet wandelen in de stad,
Henk ook liever op een bospad.....
maar door het water is niet nodig...
twee paar schoenen lijken niet overbodig.
Een goede fles wijn en een stokbrood
ledigen de ergste nood.
Maar alle gekheid op een stokje
(bijna) alle rustpauzes vinden plaats in een bushokje.
Nu is het wachten op de bergen...
kunnen in plaats van de regen dié jullie tergen....
Een hand in de rug wil ik voor jullie zijn,
misschien werkt het extra met een portie zonneschijn!
hartegroet! -
01 Mei 2008 - 18:37
Janus EnRiekie:
Hallo Hans en Henk,zo te zien een mooie omgeving en weer een droge dag,dus het komt goed.En met jullie beentjes gaat nog alles goed,wat zijn jullie kanjers.Voor morgen weer een mooie route.
groetjes -
01 Mei 2008 - 19:08
Noa:
1,2,3,4,5,6,7...........
Alweer een kilometer van je schoenen af gesleten.
En daar voor daar lopen ze niet door.
En daar achter daar lopen ze wat zachter.
En in het midden daar lopen ze te bidden.
En daartussen daar lopen ze te "kussen"
:) -
01 Mei 2008 - 20:15
Chris En Debbie:
Wat een geluk, zo'n lieve nonnetjes die ondanks gebrek aan ruimte toch een plaatsje hebben voor onze helden. Zo kunnen jullie morgen toch weer fris en monter aan een nieuwe dag beginnen.
Wij denken inmiddels heel anders over bushokjes, die dingen zijn veel multifunctioneler dan wij ooit gedacht hadden. Zij bieden toch maar wat vaak onderdak aan twee hongerige pelgrims.
Heren, welterusten en tot morgen.
02 Mei 2008 - 12:15
Toon En Jos Ras:
Hoi Hans en Henk ik vindt dapper van jullie je kunt toch wel zien dat Hans bij de chv altijd hard gewerkt heefthij wist van geen ophouden ga zo door allebij en nog veel geluk en plezier en succes
2 May 2008 -
02 Mei 2008 - 19:42
Theo Van De Ven:
Ook wij hebben in Limoges ooit een etappeplaats gehad op de stadscamping
aldaar Een heel mooie plaats. Sukses Hans en Henk, au revoir
En goei weer voortaan, misschien wordt het nog wel eens te warm.........
Maar dat voor later........
Groetjes Theo van de ven