Dag 34 van Pedrouzo naar Santiago de Compostella - Reisverslag uit Santiago de Compostela, Spanje van Hans Claassen - WaarBenJij.nu Dag 34 van Pedrouzo naar Santiago de Compostella - Reisverslag uit Santiago de Compostela, Spanje van Hans Claassen - WaarBenJij.nu

Dag 34 van Pedrouzo naar Santiago de Compostella

Door: Arno

Blijf op de hoogte en volg Hans

19 Oktober 2012 | Spanje, Santiago de Compostela

Vrijdag 19 oktober 2012

Hans en Jo hebben gisteren in Pedrouzo een Pizza gegeten met een salade en een heerlijke fles wijn; ook Jane uit Brazilië is bij hen aangeschoven.

Het ontbijt vanmorgen gebruiken de mannen in een eetgelegenheid tegenover de herberg. Het ontbijt bestaat uit een paar sneetjes brood met kaas en ze drinken daarbij een kop koffie.
Het is fris vanmorgen, zo rond de 3á 4 graden en het is wat mistig. De eerste 15 kilometer bewandelen ze nog bospaadjes en is het nog even genieten van de natuur. Als ze in de zon lopen is het heerlijk weer maar uit de zon blijft het fris vandaag.

Om 11.15 uur en na 15 kilometer te hebben gelopen komen ze aan op de Monte de Gozo. Daar nemen ze rust en bestellen een Tortilla met een kop koffie. Monte de Gozo is een berg op ongeveer 400 meter hoogte. Vanaf daar kunnen ze Santiago de Compostella al zien liggen. Als ze weer verder gaan, lopen ze ook over het terrein waar het grote complex staat waarin men wel 800 pelgrims onder kan brengen. Dit is bekend terrein voor Hans en Jo. Het ligt er nu uitgestorven bij. Ze lopen door en komen na 2 kilometer aan in Santiago de Compostella,; althans ze bereiken daar de grens van de stad. Nu is het nog 4 kilometer lopen naar de kathedraal.

Hans en Jo komen om 13.15 uur aan op het plein bij de Kathedraal. Ze hebben dan 24 kilometer afgelegd en toch nog een hoogte van 611 meter overbrugd.
Wat het voor hen betekend om weer op het plein te staan, kunnen zij alleen zelf maar verwoorden. Maar….De missie is volbracht!! Knap gedaan Hans en Jo wat een geweldige prestatie!!!! Gefeliciteerd!!!! Jullie hebben 903,5 kilometer afgelegd in 34 dagen. (33 dagen gelopen)

Bij het plein staat een vrouwtje die de mannen een kamer aanbiedt. Hans en Jo geven aan dat ze nog niet weten hoelang ze in Santiago willen blijven. Maar dit is voor haar geen probleem en dus besluiten de mannen het aanbod aan te nemen. Ze lopen met haar mee en het blijkt dat ze maar 10 minuten lopen van de kathedraal af liggen. Dat is niet ongunstig. Daar aangekomen wordt hen een 3 persoonskamer aangeboden voor hen beiden voor de prijs van € 15,00 per nacht p.p. Ze accepteren het aanbod en nu kunnen ze dan eindelijk na 34 dagen hun rugzak “parkeren” .
Na nu het onderkomen geregeld te hebben lopen ze weer terug om bij het Pelgrimsbureau hun Compostella op te halen. Daar aangekomen is het inmiddels 13.45 uur en sluiten ze aan in de rij wachtende voor hen.
Je laat daar je credential met al je stempels zien; deze is het bewijs dat je als Pelgrim voldoende kilometers hebt afgelegd. Daarna wordt de Compostella op naam gezet en is dat het bewijs dat je de Pelgrimage naar Santiago de Compostella hebt volbracht.

Met hun “papiertje” op zak lopen ze nog wat rond op het plein en ontmoeten bekende van het laatste gedeelte van de route Primitivo; het Duitse echtpaar, het Joegoslavisch meisje, de Spaanse mannen en nog meerdere bekende. Het Nederlandse meisje van Afrikaanse afkomst is al verder doorgelopen naar Finisterre. Van Rocio hebben ze nog geen teken van leven ontvangen en Jo gaat proberen contact te krijgen. Ze zouden het leuk vinden haar nog te zien in Compostella. Jane uit Brazilië is wel in Santiago aangekomen .
Van thuis uit hebben we de site met de Webcam aangezet. Samen met Floor, Cas en Amy zitten we vanaf 13.00 uur voor het scherm te wachten of we iemand bekends op het plein zien. Personen zijn moeilijk te herkennen op het beeld wat we zien. Maar dan belt Hans dat ze bij de kathedraal zijn en of we verbinding/beeld hebben en wat we zien op de webcam. Met deze informatie lopen Hans en Jo naar een plek zodat wij ze, als kleine poppetjes, in beeld krijgen. Hans loopt een stuk naar voren en komt vooraan in beeld. Op verzoek zwaait hij, de kleinkinderen vinden het geweldig om te zien. We maken een print van het scherm als bewijs.

Na al deze eerste indrukken gaan ze terug naar hun kamer om zich op te frissen. Jo heeft behoefte aan een heerlijk bad. Helaas het blijkt dat er geen stop voor het bad aanwezig is. Tevens geeft hij aan dat de afzuiging van de badkamer bij hen op de kamer uitkomt. Tja..mannen voor die € 15,00 kun je niet op de eerste rang liggen.

Het moet voor Hans en Jo een apart gevoel zijn om morgen zonder rugzak heerlijk weg te wandelen.
Vanavond gaan ze in ieder geval Santiago de Compostella in om een lekker hapje te eten en ik vermoed dat daar ook wel een wijntje bij zal zitten.. of twee. Ze hebben contact gelegd via de e-mail met Jane of zij zin heeft met hen mee te gaan.
Morgen is het de bedoeling dat ze hun terugreis naar Nederland gaan boeken. Het is nog niet helemaal duidelijk of ze met de trein of met de bus naar huis komen. Dat ligt aan het aanbod en de dagen dat er door de bus naar Luik wordt gereden. De dag en het tijdstip van de terugreis bepalen hoe zij de komende dagen in gaan vullen .
Een ding staat vast; ze gaan in elk geval naar Finisterre maar gaan met de bus daar naar toe. Plannen zijn om daar te overnachten en zo weer via Muxia terug naar Santiago te reizen. Maar dit alles is nog niet helemaal helder.
We wachten het af en houden jullie op de hoogte.

Hans en Jo nogmaals Van Harte Gefeliciteerd met deze geweldige prestatie!!!!
Het is onderweg zwoegen en zweten geweest maar daarbij hebben jullie vooral volop genoten van alles wat op jullie pad kwam. Jullie zijn Kanjers!!!

Totaal aan KM gelopen: 903,5 KM

• 19 Oktober 2012 - 20:34

Anja & Jan De Wit:

Hans & Jo, proficiat met dit behaalde resultaat naar Compostella. Jullie zien er nog fit uit op de foto voor de kathedraal. Je zou niet zeggen dat jullie ruim900 km gelopen hebben. Dus om ons bij Arno aan te sluiten, vier het maar met een, twee,... wijntjes.Nogmaals proficiat!Tot volgende week in het Ujese land.
    Gr.Anja & Jan

• 19 Oktober 2012 - 20:52

Marja:

Mijn lieve deugd, wat zijn jullie bikkels, zeg!
    Door weer en wind, goedgemutst en op elkaar afgestemd. En dan de tijd dat jullie over de nodige km's hebben gelopen ............ Straks krijgen jullie nog ontwenningsverschijnselen;)
    Hoe de thuisreis ook zal worden ondernomen: een heel fijne thuisreis toegewenst!
    Toy toy, Marja

• 19 Oktober 2012 - 21:11

Theo En Rian:

Hans en Jo.

Proficiat met deze prestatie al weer zo goed gedaan. het is een prestatie voor jullie allebei.
    Geniet nog maar van je vrije dagen en een goede reis naar huis.
    Groetjes Theo en Rian Bas

• 19 Oktober 2012 - 21:38

Annie En Peter:

Hans en Jo proficiat met jullie prestatie, ik zou zeggen missie volbracht en profiteer daar maar een paar dagen van de mooie omgeving voordat je de reis naar huis maakt ik begrijp in het verslag dat jullie nog niet weten of dat met de bus of de trein gaan , jullie zullen ons toch zeker niet verrassen dat jullie ook tevoet terug gaan!!!!
    Ben benieuwd we wachten af!!
    Arno jij ook bedankt voor de mooie verslagen zodat wij op afstand konden"meelopen"met de pelgrims je hebt er weer een prachtige reportage van gemaakt dank hiervoor!

Gr Annie en Peter

• 19 Oktober 2012 - 21:39

10eke:

Hoi KANJERS jullie zijn geweldig. Wat een presatie.

GEFELICITEERD

Nu afkikken ,en (na)genieten.
    Geniet van alles wat jullie nu nog tegen komen en van jullie wijntje.
    Ik drink er vanavond een op jullie gezondheid.

Doei doei tot gauw. Tineke

• 19 Oktober 2012 - 21:42

Bert:

Hallo Jo en Hans,
    Het was telkens heerlijk om jullie verslag te lezen. Ik liep als het ware soms een stuk mee.
    Best veel kilometers afgelegd per dag en toch heel ontspannen zo te zien.
    Jo, wij hebben vandaag gewandeld met Jan vanuit Nieuwenhagen. Het was prachtig weer, een graag of 22, en uiteraard was het gezellig en heel aangenaam samen onderweg. Marij was er ook, ze heeft het nog moeilijk met het plotse overlijden van Andé.
    Uiteraard hopen we dat je de volgende keer weer mee kunt wandelen: 16 november om 10.00 uur bij Rina.
    Nog hele fijne relaxte dagen en een goerde reis naar huis.
    Liefs,Bert

• 19 Oktober 2012 - 22:25

André:

Jo en Hans, HULDE! Plezier, inspanning, buiten, contacten, natuur, 't was er allemaal. En een auteur op 't thuishonk, bravo ook voor Arno. Dat biertje op 't plein voor de kathedraal gaan we hier nog eens overdoen en luisteren naar de ervaringen die dan een beetje ingeklonken zijn. Ik zie er naar uit. Geniet nog volop van de dagen in Santiago en 't reisje naar Finistere. Tot gauw in ons kikkerlandje (valt wel mee hoor, vrijwel zeker gaat Jo dat ervaren met Bert's wandelclubje), André

• 19 Oktober 2012 - 22:39

Lea Van Kessel:

Hallo Hans en Jo,

Van harte proficiat met jullie prestatie!!!!!!!!!!!!
    Knap gedaan.

gr., Lea

• 19 Oktober 2012 - 23:30

Hans En José:

Hallo Hans en Jo
    Gefeliciteerd met het behalen van jullie bestemming.
    kei goed gedaan
    geniet van de dagen dat jullie daar nog zijn
    en een veilige thuisreis toe gewenst
    Groetjes Hans en José

• 20 Oktober 2012 - 00:31

Willie :

Hallo Hans en Jo,
    Wat goed van jullie super om het weer te halen gefeliciteerd wij doen het jullie niet na.
    Geniet nog van de dagen die komen, en van de mensen die hebt ontmoet deze reis.
    Groetjes Wim en Willie.

• 20 Oktober 2012 - 11:13

Math Revenich:

Hans en Jo gefeliciteerd.Groetjes math

• 20 Oktober 2012 - 11:59

Janus :

Hallo Hans en Jo,proficiat met jullie prestatie,nog mooie dagen in Santiago,en een goede terug reis.groetjes,Janus en Riekie

• 20 Oktober 2012 - 13:07

Cas:

Lieve opa, ik vond het heel fijn om je te zien op de computer gister. We hebben gezwaaid. Kom je nu al snel weer naar huis, zodat we samen kunnen voetballen, dan zal ik op zondag weer helpen frietjes bakken.
    Ik vind het heel knap dat jullie zo ver hebben gewandeld en als ik maandag weer naar school moet ga ik aan de juf vertellen dat ik een superopa heb, die helemaal in Spanje is en dat hij al snel weer naar huis komt.
    Dikke kus van Cas

• 20 Oktober 2012 - 13:11

Chris En Debbie:

Jullie zijn er, wat een prestatie. Vele kilometers verder, maar in gedachte even bij jullie, om een toost uit te brengen op jullie avontuur. Knap gedaan, wij zijn trots op jullie. Geniet van jullie

• 20 Oktober 2012 - 13:14

Chris En Debbie:

.....(was nog niet klaar).....
    'vrije' dagen, zie veel van de omgeving en kom dan snel weer naar huis met prachtige verhalen.
    Groetjes Chris en Debbie

• 20 Oktober 2012 - 13:51

Annie Smits:

hans en jo,

gefeliciteerd met jullie prestatie en een goede reis naar huis.

tot ziens, annie.

• 20 Oktober 2012 - 15:39

Joke En Lambert:

Hans en Jo

Van harte gefeliciteerd geweldig wat een prachtige prestatie.
    Geniet nog van een paar mooie dagen.
    Neem er maar een heerlijk wijntje op , jullie hebben het verdiend.
    Dan zullen wij zeggen proost en een behouden thuiskomst.
    En Arno jij ook bedankt voor de mooie verhalen.

Groetjes Lambert en Joke

• 20 Oktober 2012 - 16:00

Mieke En Toine:

Hans en Jo van harte gefeliciteerd met jullie geweldige wandeling door het Spaanse land.
    Wij hebben alles kunnen volgen omdat Arno elke dag weer een heel mooi verhaal wist te maken.
    Nog veel plezier en tot ziens.

Groetjes Mieke en Toine uit Volkel.

• 20 Oktober 2012 - 16:10

Cees En Annet:

Hallo Hans en Jo,

Van harte gefeliciteerd met deze grote prestatie, ruim 900 km. gelopen en dan eruit zien of je nog beginnen moet, We zijn harstikke trots op jullie. Geniet er nog maar even van, we hopen dat jullie een fijne terugreis hebben, en Arno bedankt voor de dagelijkse verslagen het leek af en toe of we er zelf bij waren.

Groetjes Cees en Annet.

• 20 Oktober 2012 - 19:13

PIET EN SJANIE MANS :

Hans en Jo van harte gefeliciteerd me jullie grandioze prestatie 900 km over kronkelende pracht natuur in het grote spanje waar wij zo,n dertig jaar alle wegen hebben zien bouwen en bereden..

Geniet van jullie terug reis en hopelijk tot gauw op de koffie.

Ik ga weer een reis maken met de grote boot zou Amy zeggen 19 november gaat ze opa piet uitzwaaien voor een reis over de rijn en moezel met ""MS ZONNEBLOEM"".

doei

PIET EN SJANIE

• 20 Oktober 2012 - 19:21

Maria/jan:

Proficiat!!!!!!!!!!!
    Jullie zien er nog zo fris uit!
    Nog een paar mooie dagen en een goede thuisreis.
    Jan en maria

• 21 Oktober 2012 - 19:54

Tilly Schrager:

Hallo Hans en Jo,

Ik heb genoten van jullie verhalen en wil jullie feliciteren met het behalen van de
    eindstreep. Proficiat en welkom thuis.

Groetjes Tilly Schrager

• 24 Oktober 2012 - 23:57

Adrian Harrewijn:

Hi Jo
    When do you come closer to Antartica? For example New Zealand.
    Great to see you enjoying life to the full.
    Greetings
    Adrian Harrewijn