Dag 23 van San Juan Villapañada naar Salas
Door: Arno
Blijf op de hoogte en volg Hans
08 Oktober 2012 | Spanje, Salas
Gisteravond hebben Hans en Jo een rustige avond gehad. Ze hadden nog brood, dus daarmee hebben ze de maag gevuld. De omgeving was, zoals gezegd, heel mooi, maar in het dorpje zelf was weinig bedrijvigheid. Als ze op tijd naar bed willen gaan komen er nog Italiaanse pelgrims druppelsgewijs de herberg binnen. Zij hebben trek en gaan nog wat koken. Rond 22.30 uur wordt het rustig en kunnen de ogen gesloten worden.
Vanmorgen zijn de mannen, na een broodje gegeten te hebben, om 8.15 uur aangelopen in San Juan Villapañada. In de herberg hebben ze nog wel koffie gedronken uit een koffiezetapparaat. Het is vanmorgen heerlijk weer en ook al is de zon nog niet door, de temperatuur meet toch nog 18 graden zodat ze kunnen starten zonder vest of jasje.
Nadat ze gestart zijn krijgen ze een pittige klim zodat ze meteen weer wakker geschut worden. Ze lopen door tot aan Cornellana waar ze om 10.30 uur aankomen. Ze nemen een pauze met een broodje en een kop koffie.
Inmiddels is de temperatuur gestegen tot 23 á 24 graden al blijft het licht bewolkt. De zon laat zich maar af en toe zien en er staat een heerlijk windje.
Het fruit wat ze onderweg weer gebruiken, zoals vijgen, appels en bramen, vinden ze ontzettend lekker. Vers van boom of struik en zodoende hebben zij aan multi-vitaminen geen gebrek.
De omgeving is weer mooi en ze lopen grotendeels over dichtbegroeide bospaden zoals gisteren op de foto van Jo te zien was. Hans en Jo vinden het jammer dat ze stukken passeren waar letterlijk aan de weg wordt getimmerd. Er worden nieuwe wegen aangelegd en bruggen gebouwd en dit gaat dan ten koste van bergwanden die afgekapt worden. Dit doet natuurlijk ook afbreuk aan de prachtige omgeving. De dag door wordt er door Hans en Jo weer behoorlijk geklommen. Rond 13.00 uur vallen er een paar regendruppels, maar niet echt noemenswaardig
Ze blijven toch genieten van de mooie vergezichten en nemen af en toe rust op een muurtje langs de weg. Het is jammer dat er op zo’n moment geen gras in de buurt is, anders zouden ze daar een dutje kunnen doen, om wie weet hoeveel later weer wakker te worden.
Ze hebben 21,5 kilometer afgelegd als ze om 14.30 uur in Salas aankomen en besluiten daar toch te overnachten al waren de plannen gisteren anders. In totaal hebben Hans en Jo vandaag 793 meter aan hoogte overbrugd.
In Salas zou een oude herberg zijn met 6 slaapplaatsen, onderin bij het bejaardenhuis, maar deze plek is inmiddels verdwenen. In een lokale bar vragen de mannen waar ze kunnen overnachten en er blijken twee nieuwe onderkomens in Salas te zijn. De man in de bar verwijst ze naar een van de twee, de beste, aldus zeggen en de goedkoopste.
Het is de gemeentelijke herberg, een soort van appartementengebouw waar op een verdieping twee kamers beschikbaar zijn om 20 pelgrims onder te brengen. Een kamer heeft 4 stapelbedjes en in de andere kamer staan 6 stapelbedjes. Hans en Jo hebben de kamer met 4 stapelbedjes gekregen. Er zijn voldoende douches en toiletten. Ze betalen voor de overnachting een “vrijwillige bijdrage” van € 5,00.
In de middag arriveren ook de Italianen en een Portugees in Salas en zijn de pelgrims van gisteravond weer allemaal bijeen.
In de plaatselijk bar kunnen ze vanavond weer een pelgrimsmenu gebruiken.
Hans en Jo jullie zijn de 600 kilometer gepasseerd.!!!!! Tot nu toe al een geweldige prestatie!
(Er zijn nog een paar foto’s toegevoegd bij de dag van gisteren in San Juan de Villapañada)
Totaal aan KM gelopen: 609,7 KM
08 Oktober 2012 - 20:51
Ellen De Groot (een Van De Vier Zusjes):
Lieve Hans en Jo,
Nu pas reageer ik na onze laatste ontmoeting van ruim een week geleden.
Annemieke,Karin,Margriet en ik hebben het heerlijk gehad.Uitgerust waren we niet toen we thuis kwamen.Wel vol energie en dankbaar voor ons zusterschap, de camino,en de warmte van de mensen die ons pad kruisten.Met name over jullie hebben we het nog vaak gehad en zullen we het nog zeker hebben. We vonden jullie zulke fijne mannen,positief,humorvol,warm en vrolijk.Ik zal jullie blijven volgen en wens jullie namens ons vieren inspirerende dagen,goede benen en alles wat je nodig hebt voor deze lange tocht.
Heel veel liefs, de vier zusjes. -
08 Oktober 2012 - 22:32
Anja & Jan De Wit:
Zo heren, de 600 km alweer gepasseerd, wat gaat dat snel. Schitterende foto, en gebruinde, wielrenners-torso's, geven aan dat jullie prachtig weer hebben om te wandelen in dat in een schitterende omgeving. Ook de overnachtingen gaat perfect, elke dag snel gevonden en altijd plek. Maar ja als ik het verhaal van "de zusjes de Groot" lees, dan hebben ze jullie er graag bij en zijn jullie graag geziene pelgrims, waarvoor ze altijd wel een plek hebben.
Hans en Jo voor morgen weer veel succes met hopelijk weer droog en goed wandelweer.
Groetjes Anja & Jan -
09 Oktober 2012 - 10:51
Math. Revenich:
correctie : Pace en bene moet zijn Pace e bene ! Groetjes van math en nog veel goede wandel dagen.