Dag 16 van Comillas naar Colombres
Door: Arno
Blijf op de hoogte en volg Hans
01 Oktober 2012 | Spanje, Colombres
In Comillas hebben Hans en Jo gisteren eerst wat rondgekeken. Het is een mooie kustplaats met veel toerisme. Ronald uit Amersfoort is met hen meegegaan. Ze schieten nog een paar mooie kiekjes en zoeken voor hun drieën een leuk restaurantje. Het eten smaakt perfect en ze bestellen nog een fles wijn extra. Tja één fles delen met zijn tweeën zijn ze gewend maar als je met drie personen een fles moet delen heb je minder wijn, dan is de keuze snel gemaakt. ’s Avonds zoeken ze de zolder in de herberg weer op en hebben heerlijk geslapen. In totaal hebben er in de herberg die nacht 10 pelgrims overnacht.
Om 8.30 uur vertrekken Hans en Jo vanuit de herberg en zoeken eerst in Comillas een eetgelegenheid om te ontbijten. Ze laten zich het broodje en de kop koffie goed smaken en starten hun etappe rond 8.45 uur.
Rond 11.00 uur bereiken ze La Acebosa en gebruiken ook daar weer een broodje en een kop koffie. Na de inwendige mens goed verzorgd te hebben kunnen ze weer een paar uur verder.
Het is prima wandelweer; de temperatuur is 23 á 24 graden en er staat een lekker zeewindje. Het klimmen gaat ze steeds beter af. De hoogste klim vandaag is 160 meter en het is volgens Hans af en toe behoorlijk werken. Het zijn vaak korte fikse klimmen.
Onderweg gebruiken ze weer hun dagelijkse fruithapje in de vorm van druiven, bramen en een appeltje dat vraagt geplukt te worden. Ze lopen veel over mooie stille wegen.
De route voert hen verder en ze lopen redelijk kort aan de zee, ze steken verschillende baaien over d.m.v. bruggen die over het water zijn gebouwd. Enkele baaien passeren ze ’s morgens en het is dan eb. Het ziet er dan met het bijna opgedroogde zand heel anders uit. Maar oversteken door het zand is geen optie. Daarvoor is het toch te nat.
In Serdio aangekomen gebruiken ze om 13.00 uur de lunch. Vandaaruit lopen ze rechtstreeks door naar hun eindbestemming van vandaag.
Om 16.00 uur bereiken Hans en Jo, na 32 kilometer gelopen te hebben, Colombres. In totaal hebben ze dan 932 meter aan hoogte overbrugd
Colombres ligt in een baai en is een redelijk grote plaats. Er moet volgens het boek een herberg zijn. Helaas is deze niet te vinden. De mannen zoeken verder en komen bij een sporthal waar ook een gedeelte is ingericht voor pelgrims.
Ze bivakkeren nu tussen sportattributen en slapen op judomatten. Douches en toiletten zijn er voldoende aanwezig. Er staan ook wat veldbedjes opgesteld, maar Hans en Jo verkiezen toch de judomatten.
Tot 21.30 uur wordt er in de sporthal nog gesport, maar daarna zal het rustig worden, is hen verteld.
In de Sporthal overnachten ook een Spaans meisje en het Franse echtpaar dat ze al eerder ontmoet hebben. Ronald uit Amersfoort is nog niet binnen, maar Hans en Jo verwachten hem nog wel.
Vanavond gaan ze in Colombres op zoek naar een lekkere maaltijd met natuurlijk de bekende fles wijn.
Mannen geniet er maar lekker van!! Jullie verdienen het na zo’n mooie dag met fikse inspanning.
Volgens het boek zijn de pelgrims nu nog 445 km verwijderd van Santiago de Compostella, maar onderweg geven de bordjes 456 km aan. De route zal het uitwijzen.
Morgen hebben lopen Hans en Jo een paar kilometer verder dan gepland, waarschijnlijk naar Poo, er schijnt daar een mooie particuliere herberg te zijn. Laten we hopen dat aan die verwachting van hen wordt voldaan, ze hebben al eerder gedacht wat unieks te hebben.
Omdat Hans vanaf dag 2 geen foto’s meer naar huis kan sturen, worden de foto’s door Jo naar mij verzonden tenminste….als er Wifi aanwezig is. Jo dank je wel!!!
Totaal aan KM gelopen: 404,2 KM
01 Oktober 2012 - 21:29
Jos-anette:
Hoi daar,
Schiet op he, bijna halfweg!! Als de volgende "ruim 400" net zo gaan als de eerste 400,
ziet het er goed uit, zullen voor jullie duimen!
Geniet weer van al het moois, goede nachtrust en morgen gezond weer op.
Nummet 63 :-)
02 Oktober 2012 - 07:40
Huug:
Hoi Jo en Hans,
Ik was even jullie adres/site kwijtgeraakt,maar na enig gezoek met gelukkig nog wat resten in het geheugen heb ik jullie weer gevonden.Ik heb zodoende niet alle verslagen gelezen.
Jullie doen pittige etappes,maar zo te zien gaat het allemaal voorspoedig.Gelukkig!
De afgelopen weken waren voor mij wat minder door 2 blaasontstekingen waarvan ik nu weer hersteld ben.Nu ben ik echter wat beperkt doordat ik de uitwaterende sluizen niet helemaal onder controle heb.Vandaag naar mijn specialist om te hoeren wat hij daarvan denkt.Verder ben ik druk geweest met de terugkeer van Hugo uit Canaria en wat beperkte activiteiten gedaan voor de verkiezingen.Jullie zien ik heb niet stil gezeten.De herfst is inmiddels aangekomen.In jullie verslagen las ik dat jullie ook zo af en toe herfst hebben.
Ik wens jullie een verder,voorspoedige voortzetting.
Ik heb net een boek gelezen over een man die in India gepelgrimeerd had.Een aanrader.Hij had de belangrijke plaatsen bezocht en zo 900 km afgelegd waar de Boeddha geboren was,verlicht geworden was,gepredikt had en gestorven was. Vaak kwam bij mij de Camino ook weer boven.Ik ben ook best een beetje jaloers op jullie in die zin dat ik jullie tot besluit nu het allerbeste wens en buen Camino.
Hartelijke groeten,
Huug. -
02 Oktober 2012 - 11:11
Maria/jan:
Wij zijn blij steeds te lezen dat het goed met jullie gaat. Dat er veel te genieten valt onderweg en ook daarna is te zien op de mooie foto's.
Wij genieten hier ook van de mooie herfstbeelden maar het lijkt ons heel leuk om met jullie een stukje mee te lopen. Het zal niet gebeuren.
Wandel en geniet.
Jan en Maria -
02 Oktober 2012 - 12:00
Wil En Wim:
Wat kan Spanje toch mooi zijn te zien aan de foto's die jullie elke keer weer meesturen. En elke avond toch weer een, of twee heb ik begrepen, flessen wijn! Jullie zorgen wel goed voor jullie zelf. Halverwege en geen noemenswaardige problemen. Hopelijk gaat dat de tweede helft ook goed. Succes jongens! -
02 Oktober 2012 - 18:10
Janus En Riekie:
Ja mannen,bijna de helft van de km zit er al op,en zo te lezen gaat het prima.Vanavond een goede fles wijn bij het eten,dat doet jullie zeker goed.Maar het ziet er daar prachtig uit,wat een foto,s.Morgen weer een mooie dag en succes.Groetjes