Dag 18 - Reisverslag uit Vézelay, Frankrijk van Hans Claassen - WaarBenJij.nu Dag 18 - Reisverslag uit Vézelay, Frankrijk van Hans Claassen - WaarBenJij.nu

Dag 18

Blijf op de hoogte en volg Hans

16 April 2008 | Frankrijk, Vézelay

16 april (dag 18 )
Van Vernemont naar Vezelay

Om 8 uur vanmorgen vertrokken Hans en Henk vanuit Vernemont met nevelig weer en het was fris. Maar… het was droog en dat was al heel wat. Doel vandaag is Vezelay bereiken. Het begin van een route waar ze vermoedelijk meer Pelgrims zullen treffen die op weg zijn naar Santiago de Compostella.

Gaandeweg brak de zon door en de temperatuur was prima. Ze hebben zelfs even in korte broek gelopen. Als dat de weergoden maar niet verzoeken is!
Via Arcy sur Cure bereiken ze Montilot. De foto van een kerk met op de voorgrond bloesem is gemaakt in Montilot. De zon stond nog hoog aan de hemel. Ze kochten bij de plaatselijke bakker een heerlijk puddingbroodje en enkele croissants die ze genietend van de zon, buiten oppeuzelden.

Ze vervolgende hun weg en genoten van het mooie landschap. Buiten wat last van het bovenbeen van Henk, gaat het de mannen goed af. Gelukkig zijn ze aan elkaar gewaagd en hebben beiden maar een doel voor ogen….de eindstreep halen. Wanneer blijkt dat een van de twee op zal moeten geven om wat voor reden dan ook, geven ze aan door te gaan zodra de ander `op transport` naar huis is. Dat is een goede instelling en geeft ook aan hoe ze zich voelen. Toppie!!

Ze bereiken na 31 km afgelegd te hebben Vezelay. Vezelay is een heel belangrijke plaats op het pelgrimspad omdat dit een officieuze startplaats is naar Santiago de Compostella.
Als eerste komen ze door de toegangspoort van Vezelay. (zie foto) Voordat ze op zoek gaan naar een slaapgelegenheid, bezoeken ze de kathedraal Saint Madeleine.
Voor de kathedraal ontmoeten ze twee mannen uit Klimmen(Limburg). Zij zijn met Pasen in Nederland vertrokken en eveneens op weg naar Compostella. Hun bagage hebben ze niet in een rugzak maar in een verbouwde kruiwagen. Op deze manier hopen zij hun einddoel te bereiken. Zij vertellen dat het voor hen net zo goed wennen is geweest, maar dat wennen was volgens hen, niet anders dan in het begin het lopen met een zware rugzak. Terwijl ze voor de kathedraal in gesprek waren stopte er een touringcar met daarin…Nederlanders uit het Limburgse land. Leuk, om net op dat moment daar elkaar te treffen. Natuurlijk hebben ze daarna de kathedraal van binnen bezocht en een kaarsje aangestoken.

Daarna werd het tijd om onderdak te zoeken en ze klopten aan bij een klooster van de Franciscanessen. Er was plaats en ze waren van harte welkom. De bedden staan op een grote zolder en er is plaats voor 12 personen. Op de kamer is ook een dame uit Grave die eveneens op weg is naar Compostella. De andere gasten hebben zij nog niet ontmoet. Bij deze zusters kunnen zij niet dineren of ontbijten. Vanavond zullen zij dan op zoek moeten naar een eetgelegenheid en morgenvroeg gaan ze waarschijnlijk weer bij de bakker aan om eten te kopen voor het ontbijt en de lunch.

Het plan om morgen, ±20 km van Vezelay, in Les Chemin bij Karel Musch te overnachten gaat niet door. Karel is op dit moment in Nederland en is pas aankomende week weer in Frankrijk. Natuurlijk vond hij dat heel erg jammer en gaf aan dat Hans en Henk toch welkom waren en gebruik konden maken van hun accomedatie. De sleutel konden zij dan ophalen bij de buren. De koelkast was gevuld maar de verwarming deed het niet en er was geen warm water. Dit aanbod was heel aardig van de familie Musch maar Hans en Henk lopen dan toch liever verder en gaan op zoek naar een andere slaapplaats. Waar dat zal zijn is nog niet bekend maar horen we morgen beslist.

Om 21.30 heeft Hans nog even gebeld om een site door te geven van de 2 mannen die met de kruiwagen lopen. Zij heten Jos Lugtberg en hij komt uit Hulsberg, de ander is Jo van Mil en hij komt uit Klimmen. Ook zij overnachten bij de Fransiscanessen. Hun site kun je bekijken op http://lustberg.magix.net/website
De dame uit Grave was nog niet terug op de zaal, maar er werd wel druk geconverseerd met Hannelore Vlam uit Duitsland, eveneens op weg naar Compostella. De wijn die Hannelore nog bij zich had drinken zij gezamenlijk op. Of zoals ze zeggen, wij offeren ons wel op. Omdat er op woensdag in Vezelay niets open is bestond hun "diner" vanavond uit brood en bier. Zij hopen dat de bakker morgenvroeg open zal zijn.

Afstand dag 18: 31 km
Gelopen afstand: 654 km

• 16 April 2008 - 18:50

Aggie En Harry:

Hoi Kanjers
    Meer dan 650 kilometer gelopen om Karel Musch te zien, en dan is hij in Holland?
    Jammer anders hadden jullie Karel mooi de groeten van mij kunnen doen!
    Maar bikkels als jullie zijn, jullie gaan gewoon ongestoord verder, en dat is ook de instelling die ,,pelgrims,, moeten hebben.
    Slapen op die zolder daar bij de zusters met 12 mensen zal ook wel gezellig worden.
    Ga zo door kanjers en wij wachten weer op het volgende bericht van jullie, uiteraard weer verzorgt door de journalist uit de familie van Jan van Hein Friedussen, en dat is ook een kanjer hoor.

• 16 April 2008 - 19:44

Michel, Leonie, Noa:

Hé kanjers!!
    Super Vezelay is bereikt.
    Mam, Noa en ik hebben vandaag in Kevelear ook een kaarsje voor jullie aangestoken. Dus 't komt allemaal goed.
    Lekker zo'n zonnetje, en dat is extra genieten.

Arno het is een genot om elke dag weer je verslagje te lezen, en als ik dadelijk in het kraambed lig, ga ik stiekem f elke avond op de computer kijken, want dit kan ik echt niet missen, gewoon verslavend :)

Liefs van Michel, Leonie, XXX van Noa

• 16 April 2008 - 20:04

Martin En Hanny:

Als jullie in dit tempo doorlopen kunnen jullie lekker nog wat dagen vakantie vieren daar in dat mooie warme zuidelijke land. Heel fijn dat het vandaag wat beter weer was,wel zo prettig als je iedere dag zoveel kilometers aflegt.Mooie foto's trouwens.We kijken elke dag en zijn benieuwd naar jullie avonturen.Arno onze complimenten voor het bijhouden van de site. Je hebt het er maar druk mee als de mannen weg zijn,maar voor de thuisblijvers fijn om iedere keer weer te horen hoe Hans en Henk het maken.We wensen jullie weer heel veel wandelplezier en succes bij het zoeken van een slaapplaats en we hopen dat jullie samen de eindstreep halen en de klachten van Henk niet ernstiger worden,want als je zou moeten afhaken,is dat wel heel erg jammer. Daarom betereschap gewenst.Heel veel groeten uit Odiliapeel van Martin en Hanny.

• 16 April 2008 - 20:12

Eric En Els:

Wat een leuke dingen vandaag en nu komen de echte contacten met allemaal hetzelfde doel!!! Nu het echt spannend gaat worden, zullen wij even de verhalen moeten gaan missen. Wij vertrekken morgen naar Cuba tot 5 mei. Dan gaan we weer verder van jullie verhalen genieten
    Mannen, heel veel succes en we blijven jullie in gedachten volgen. Toi, toi en tot 5 mei. Groetjes van ons

• 16 April 2008 - 20:57

Chris En Debbie:

Eindelijk de korte broek even voor de dag, hopelijk is dit het begin van een zonnige periode.
    Beetje jaloers op de mooie uitzichten die we op de foto's zien, maar niet op het voetenwerk dat daarvoor geleverd moet worden. Toppie, julle gaan nog steeds als een speer! Heren, niet te lang kletsen vanavond op zaal en tot morgen!
    Groetjes Chris, Debbie, Floor en Cas.

• 16 April 2008 - 21:58

Toos:

Hewnk, als je been kuren houdt, trek eens iets roods aan als je dat bij je hebt!
    geniet van de zon en laat de warmte toe!
    Liefs Toos

• 16 April 2008 - 22:28

Annie En Peter:

Een brabantse pelgrim had een grote wens
    een bedevaartstocht naar santiago de compestella maar had nog geen mens
    een pelgrim uit het limburgse land melde zich aan
    en zo zijn jullie beide een voettocht naar spanje aangegaan
    al het goede komt van boven sprak de heer
    maar gelukkig houdt dat op het mag onderhand wel een keer
    langs de wijnvelden door het franse land
    lopen jullie nu dapper en wij volgen hans en henk in nederland
    mannen er zijn nog vele km te gaan
    maar s avonds een glas rode of witte en jullie gaan er de volgende dag weer tegenaan

succes de volgende etappe

• 17 April 2008 - 08:09

Jan En Thera:

Wat goed van jullie al meer dan 650 km gelopen. En goed op schema, laten we hopen dat het weer iedere dag een beetje beter wordt dat loopt gezelliger. Verder heel veel succes met jullie tocht en tot later.

Arno het is een genot om je verhalen te lezen wat die mannen allemaal beleven.en mooie foto.s We volgen ze op de voet. Ga zo door,succes ermee.

Groeten uit Liempde

• 17 April 2008 - 14:31

Miranda:

nou de foto's liegen er niet om Wat lekker dat jullie in je korte broek konden lopen, ga zo door!!!!!