Dag 21
Blijf op de hoogte en volg Hans
19 April 2008 | Frankrijk, Nevers
Van Prémery naar Nevers
Gisteren in Préméry waren ze met zes pelgrims, onze kanjers Hans en Henk, de Sjoepkarlopers Jo en Jos en nog twee Nederlandse dames.Dat waren Wilma de Bruin uit Zeist en Elise Peulen uit Dordrecht. De twee Nederlandse dames lopen gemiddeld 20 kilometer per dag en Hans en Henk zullen hen dan ook niet meer treffen.
De hoteleigenaar van Le Relais des Routiers heeft goed voor zijn gasten gezorgd. Onze pelgrims gingen na het drinken van een pintje bier aan het diner. Als voorgerecht hadden ze de keuze uit tonijnsalade of paté beiden met salade, het hoofdgerecht was vlees of vis en frites. Groente hoorde er niet bij, omdat in Frankrijk aardappelen gezien worden als groente. Maar op speciaal verzoek werd er daarna nog sla, tomaten en boontjes op tafel gezet. Per 2 personen kregen ze nog een fles wijn. Na het diner kregen ze van “het huis” nog een likeurtje aangeboden. Als afzakkertje hebben ze tesamen nog een fles wijn besteld en hadden ze een gezellige avond. (voor 2 personen overnachten incl. ontbijt, diner en drank waren de kosten € 83)
Na een goede nachtrust zijn Hans en Henk om 9.00 uur aan de etappe van dag 21 begonnen. Het weer zag er niet veelbelovend uit.
De hele nacht had het geregend tot 's ochtends 8.30 uur, gelukkig was het bij hun vertrek droog. Gedurende de tocht zag de lucht er niet best uit en hingen er de gedurende de hele dag dreigende wolken boven hun hoofd. Ze hebben net als gisteren op verharde wegen gelopen omdat de zandwegen door alle regenval zeer moeilijk begaanbaar waren. De route van vandaag is mooi. Het landschap is glooiend, soms een “bult” op, en van daaruit hebben ze dan weer een prachtig uitzicht op een dal.
Hans en Henk hebben vanmorgen om 11.00 uur een rustpauze genomen in een cafeetje en er een heerlijk bakje koffie gedronken. Jo en Jos die ongeveer gelijkertijd met hen zijn gestart hadden ze tot dan nog niet gezien.
Toch hebben ze elkaar tweemaal onderweg ontmoet. De Sjoepkarlopers liepen Hans en Henk voorbij tijdens de lunch in .. jawel… een bushokje. Voor hun lunch hadden ze brood, beleg en fruit. Het beleg gaat er volgens Hans wel driedubbel op want het moet elke dag op. Toen ook de sjoepkarlopers gingen lunchen liepen Hans en Henk hen na 45 minuten weer voorbij.
De afstand die Hans en Henk vandaag van Préméry, via Guipy en Urzy naar Nevers hebben afgelegd is 32 km. Naar een onderkomen hoefden ze ook ditmaal niet te zoeken. Een van de Sjoepkarlopers spreekt een redelijk woordje Frans en heeft in een klooster voor onderdak gezorgd inclusief diner.
Dus Hans en Henk gaan op zoek naar het klooster Le Visitattion.
Om 15.30 uur kloppen ze aan bij het klooster.
Het klooster is nog in gebruik door de zusters. Ze krijgen een kamer waar twee bedden staan. Het ziet er allemaal keurig verzorgd en modern uit. Op de kamer is ook een wastafel aanwezig. Op de gang zijn twee douches (met vloerverwarming) en twee toiletten die ze met de andere gasten moeten delen. Hans en Henk doen hun was en nemen daarna allebei een heerlijk douche. Van die rugzak op je rug, zegt Hans, ga je niet echt fris ruiken.
Nadat zij allebei fris en monter zijn komen de Sjoepkarlopers rond 16.30 uur binnen.
Hans en Henk hebben ook Hannelore gezien. Hier klopte iets niet. Het was de bedoeling dat zij nu in Préméry zou overnachten. Het blijkt nu dat daar in het weekend alles dicht is, dus Hans vermoedt dat zij zich met de taxi naar Nevers heeft laten brengen.
Voordat de pelgrims vanavond aan het diner beginnen gaan ze waarschijnlijk eerst om 18.00 naar de Vespers. De zuster heeft hen nadrukkelijk met handen en voeten duidelijk gemaakt dat dit gebruikelijk is.
Daar hadden Hans en Henk geen rekening mee gehouden.
Nevers is een mooie stad en Hans en Henk wilden graag daar wat rondlopen. Maar gezien de route van morgen, die zou wat korter zijn, kunnen ze morgenochtend bij mooi weer ook Nevers nog gaan bezichtigen. Er staat daar volgens zeggen een hele mooie kathedraal en die willen ze graag zien.
Onze kanjers voelen zich prima en zijn elke ochtend weer enthousiast om aan de volgende etappe te beginnen.
Afstand dag 21: 32 km
Gelopen afstand: 752 km
19 April 2008 - 17:20
Toos:
..Als al die pelgrims het toch zonder nonnekes, monniken en goedwillende routebewoners zouden moeten doen.....
Zo bouwen Hans en Henk een maximum aan logeeradressen op. Nog een unicum tijdens het lopen van deze mega-afstand!
Wat een vasthoudendheid en doorzettingsvermogen!
Groot respect voor jullie beiden! -
19 April 2008 - 17:27
Annet En Cees:
Hans en Henk jullie gaan als een trein zeg, en zoals Arno alles elke avond op de site zet is in een woord geweldig, ga alle drie zo door en wij blijven jullie volgen. Al 750 km gelopen niet te geloven, op naar de 1000, maar vergeet niet, door al dat lopen te genieten, want volgens mij doe je dit maar een keer.
groetjes Cees en Annet -
19 April 2008 - 18:02
Annie En Peter:
Al 750km hebben jullie erop zitten en over vermoeidheid wordt niet gesproken,een knap stuk werk mag wel gezegd worden, maar goed dat jullie nu prima verzorgd worden met voedzame maaltijden en de wijn en likeur niet te vergeten,dat zal afkikken worden straks!
Enne geen Frans kennen!! maar de zusters maken jullie toch duidelijk dat jullie naar de vespers gaan, dus jullie leren gaanderwijs! Viva La France -
19 April 2008 - 18:02
Dimphy Van Der Locht:
Ook de "oude buurtgenoten" van het Pleintje zijn trots op jullie,
en lezen elke dag een super verslag van de reis. Mijn complimenten Arno
gewoon geweldig !!
Ik heb wel ff moeten zoeken naar de site,maar.... dan krijg je ook waar voor je geld.
Het is gewoon gezellig om te lezen hoe het die mannen vergaat.
Die Duitse Hannelore ken ik volgens mij, heeft zij niet een winkel in Duitsland ?
zou toevallig zijn ! but you never no !
Nou,in ieder geval wij wensen Hans en Henk nog een hele goede voetreis en blijven met plezier de reis volgen.
Het gaat jullie goed jongens.
Groetjes en toi toi toi.
Fam. van Duijnhoven Leeuweriksweg 64.:)
19 April 2008 - 18:27
Noa:
e565vgicvnn
Lieve Opa van de hele wereld.
asdfghhhhhhhooulhkjopp8oij
Doe maar goed wandelen en tot straks (maar dat duurt nog heel lang)
klkjm,g,klhlk
Dikke kusjes van Noa en een knoevel -
19 April 2008 - 19:02
Janus En Riekie:
Goedzo mannen ,knap werk er zitten er al 750 km op.En weer een goed adres bij de nonnekes,ja dan hoort er ook een gebedje bij.Morgen hopelijk weer een droge dag en als het gebedje geholpen heeft ook een zonnetje erbij.Succes voor morgen. -
19 April 2008 - 19:37
Chris En Debbie:
Wat klinkt het ongelooflijk gezellig daar. Stuivertje wisselen met de andere 2 heren, wie voorop loopt. Samen een slaapplaats regelen en dan even heerlijk ontspannen met een flesje wijn. Jullie komen vast thuis met ongelooflijk spannende verhalen, alhoewel we de meeste daarvan vast al kennen, omdat ons mam deze site zo geweldig bijhoudt.
Heren, welterusten en tot morgen! -
19 April 2008 - 20:30
Anja & Jan:
Zien we toch dat H² overgaat naar H³? want ook die Hannelore ist ja wieder da! Aber die dame die hat ja ein wenig gefuzzeld...die hat ja flügel, die ist nach Nevers geflogen..!
Henk en Hans leuk om te lezen hoe jullie vandaag weer jullie tocht ondernomen hebben en steeds 'stuivertje' wissellen met Jo en Jos (J²).
Zijn jullie eigenlijk ook van plan om van een rustdag te genieten. Want ook de normale 'Tour de France' kent rustdagen.
H² + J² = veel suc6 voor de dag van morgen. -
19 April 2008 - 22:30
Lenie En Rob:
Het is prachtig om jullie zo te volgen via deze site, Arno complimenten hiervoor.Hans en Henk geweldig zoals jullie dit doen, veel succes en plezier met het vervolg van de tocht!!
Groetjes Lenie en Rob -
20 April 2008 - 08:44
Harry En Aggie:
Hoi Hans en Henk,
Al over de 750 km. Jongens wat gaan jullie snel.Fijn dat er nu zo goed voor de inwendige mens word gezorgd,want het motertje moet blijven draaien.Voor de smering zorgen jullie ook goed!!Prima zaak. -
20 April 2008 - 09:50
Rene V Galen:
Hans en Henk
Tjonge zeg al 750 km gelopen.Ik vind het echt knap.ben wel jaloers op jullie.zoiets maak je denk ik maar een keer mee in je leven.
geniet maar van elke stap die jullie zetten.Ik zou zeggen stap ze nog even en nog veel sukses de volgende kilometers. -
20 April 2008 - 15:27
Hans En Jose :
zo mannen jullie gaan als een speer.geweldig hoe jullie het doen
en toch wel fijn dat er soms al voor onderdak word gezorgd zodat jullie daar ook weer geen last van hebben om iets te vinden .het is echt verslavend aan het worden elke avond even kijken hoe het jullie is vergaan die dag.en arno je doet het geweldig elke dag weer een nieuw verhaal,mannen en arno veel succes voor morgen
groetjes -
20 April 2008 - 16:43
Floor En Cas:
Hoi opa,
Wij hebben net frietjes gegeten met oma, lekker hoor. Heb jij ook lekker gegeten?
Oma heeft ook 2 nachtjes niet alleen geslapen, want Floor's beer heeft bij haar gelogeerd.Gezellig joh.
Opa tot snel
Dikke kus van Floor en Cas. -
20 April 2008 - 18:29
Jolanda:
Even onder werktijd snel spieken wat jullie het weekend voor een avontuur hebben beleefd. Onze computer is nog niet geinstalleerd ivm de verbouwing ;(
Dus we blijven maar bij iedereen binnen wippen om jullie site te bekijken.
Hartstikke fijn te lezen dat het jullie nog steeds goed af gaat. SUPER!!!!!
Erg leuk te lezen dat jullie mensen treffen, waar jullie je ervaringen mee kunnen delen.
Groetjes uut de loi euh ik bedoel velden HiHi -
09 Juli 2009 - 14:27
Mieke:
heel leuk om jullie verhalen te lezen. Wij vertrekken 1 aug.
heel spannend. Wij nemen een tentje mee.We vertrekken vanuit Hamont.Het eerste stuk is een beetje lastig wat adresjes betreft maar we zien wel. Ook een leuk verhaal van die sjoepkar.Erg genoten. Groetjes